NURIN ADLINA
Saturday, 15 December 2012 | 0Superstar (s)!

i hate you !

Friday, 14 December 2012 | 0Superstar (s)!

salam all , sekarang ni spm dah habis *FIREWORKS* so what should we do now ? hmm aku pun tengah lagi mencari kerja ni. tapi rasanya buat masa sekarang duduk rumah dulu kot. next month baru cari kerja. menambahkan lemak dulu haha okay la kalau dulu mungkin aku kata sekolah tu penjara buat aku tapi sekarang persepsi tu dah berubah. lepas aku kenal jumperz dengan erti kata yang sebenar. kalau dulu mungkin ada yang aku tak pernah bertegur sapa tapi few weeks before spm buat aku sedar. rugi kalau kita duduk dekat tempat ramai orang tapi kita tak bertegur pun dengan semua orang kat situ. kan ? am i right ? aha , sejak tu la aku mula ramah tamahkan diri aku ni sambil bukak hati aku ni untuk bergaul dengan orang ramai. anddd it works ! even sampai sekarang ni aku rasa sedih bila dah habis sekolah. mana lagi kau nak jumpa kawan yang ramai macam tu. i mean membesar sama sama. share problems sama sama. suka duka bersama. mana do ? T.T k aku tahu semua tu biasa la , life cycle. nak tak nak kau kena terima. ada rezeki nanti In Sha Allah jumpa lagi :) so , di sini ingin aku remindkan kat diri aku especially , jangan takut untuk bergaul dengan orang ramai. banyak benefit kau dapat. so as for now tu je kot. sampai ketemu lagi yaa. The distance between you and I Is only a heartbeat away, For you and I dwell in each other's heart - There forever we will stay. You know all my emotions, Many they may be. You know when to be gentle, And when to chastise me. Two gentle souls deeply connected, Thoughts not spoken, There is no need - For the other knows what one is thinking Even before they speak. So with all the love I have In my heart today, I want to express to you These feelings I want to stay.

school
Sunday, 18 March 2012 | 0Superstar (s)!

assalamualaikum. hey guys. its 18 march. so ? err time to go back to my 'prisoner life' laa. *sigh*

hmm and yeahh me waiting for my dad to come home and send me to hostel *sigh*

eh eh apa ni nurin banyaknya mengeluh ? --'

what did i do during holiday ? nahh. nothing interesting.

just sit at home and do the homework thing -.-

yeahh me like it so much teacher <3 -.-

bosan tahu tak duduk rumah je. not even keluar walau setapak pun tak. erghh !

kay me got to now.

sampai ketemu lagi yaa !

love,
nurin

lifeless
Saturday, 10 March 2012 | 0Superstar (s)!

assalamualaikum
hey peeps , lama dah aku tak membebel kat sini kan
jyeahh baru semalam cuti setelah sebulan di asrama -.-
macam macam benda yang dah jadi

1)sambutan maulidur rasul

let the piccas do the talking talking :)













hmm nak dijadikan cerita aku baru lepas habis first exam
alhamdulillah setakat ni markah yang aku dah dapat okay lah jugak
tapi still kena usaha lagi lepas ni , tak boleh leka
fighting !

cuma , paper physics je la yang buat aku cuak tu
susah nak mati paper physics dia sampai aku tak faham apa yang dia tanya
redha je la , nak buat macam mana kan ?
salah aku jugak tak study betul betul --'

okay semakin aku cuba untuk kuatkan diri aku,
semakin susah aku rasa susah
cubalah letak diri kau kat tempat aku apa yang kau akan rasa ?
kau sekelas dengan aku kot , kalau dulu aku rasa awkward sebab aku dengan kau sekarang ni lagilah aku rasa awkward -.-

haihhh , takpelah bak kata nad aku kena biasakan diri
jangan terlalu fikirkan sangat
aku pun taknak bazirkan masa depan aku sebab kau
kalau kau boleh lupakan aku macam tu je kenapa aku pulak tak boleh kan ?
dah la . nasib kau la , aku malas nak fikir lagi -.-


Saturday, 18 February 2012 | 0Superstar (s)!



p/s : aku tahu aku siapa

ini semua dugaannya ;)

assalamualaikum eberybadeh ;p k semalam baru je balik from asrama
akhirnya dapat jugak keluar dari tempat tu kan lol

hmm sebenarnya banyak sangat benda yang dah jadi sepanjang aku 2 weeks kat sana
yelah kan haritu aku mc sebab demam :/ kesian kan ? lol

k sambung cerita , masa mula mula balik tu aku perasan dah mereka dah lain , lain sangat and act aku pun tak tahu kenapa , seriously im lost :/

i miss the old time we used to spend together , kenapa perlu jadi macam ni ? come on lah , benda kecik je kalau kita pandai ketepikan ego masing masing mesti boleh punya weh , tak susah pun kan ?

and now , aku pulak yang kena kan sebab kau , dia marah aku weh , terima kasih la weh ,mesti kau suka kan ?

i wonder why i cant get some happines , lepas satu , satu benda yang jadi , tak sempat nak happy pun , mesti kau suka kan ?

its okay , tuhan takkan duga kita kalau dia tahu kita tak mampu kan ? note that ! aku tahu yang aku strong enough to face all this ;)

kalau ini jalan yang kau pilih , aku ikutkan je weh , apa lagi yang aku mapu nak buat kan ;)


taknak balik !
Saturday, 28 January 2012 | 0Superstar (s)!

assalamualaikum , K tinggal berapa jam je lagi befora i have to go back to my hostel
arghh ! hate it ! nak duduk rumah lama lama lah cikgu , can't you all understand us ?

hew hew :3 after this bulan 3 punya cuti baru lah boleh balik .sedihnya lama gila . stuck dekat sana . if only i could pb once in every month mesti bahagia je hidup en en ? :D

yeahh you wish nurin --' cikgu nak buat class awal . yelah spm nurin , its the most important exam yang akan tentukan future kau , heh . bak kata ilman "pmr is dignity , spm is destiny" see ? betapa mendalamnya maksud tu :)we should take a lesson from that .

haa , tadi first time buat kek batik , hihi nurin masak lah weh :D tapi ada orang tak percaya . takpe takpe sampai hati dia pertikaikan kebolehan aku . dia tak tahu lagi siapa nurin sebenarnya :D

okay aku dah start merapu sebenarnya . better aku stop . so goodbye blog . i hope you can take care of yourself without me for this one and half month . okay ? don't be sad :D

see ya eberybadeh , bye

hew hew :3
Friday, 27 January 2012 | 0Superstar (s)!


dimana dimana
Thursday, 26 January 2012 | 0Superstar (s)!

assalamualaikum ,
kay 3 hari dah tak contact
mana kau doe ?
aku text tak reply pun
busy kot sokay la





P/S : gambar tiada kaitan :P

what a day
Wednesday, 25 January 2012 | 0Superstar (s)!

assalamualaikum ,
baru balik dari kelas chemy and physics
perghh penat gila dengan ibunya lagi ambik lambat -.-
diana la ni sape suruh siap lambat
tunggu sorang dah la takut tengok org lalu lalang
haha err penakut :P
yelah siapa tak takut tunggu lelama sorang sorang en ?
huhu okay sekarang im pulak buat masalah
tak boleh nak bukak dekat google chrome
apa masalah kau huh google chrome ?
masalah kau nurin
--'

add maths ~
Tuesday, 24 January 2012 | 0Superstar (s)!

assalamualaikum ,
okay bila agaknya nak dapat seru untuk menyiapkanmu wahai add maths ?
haha okay gila sebenarnya
today dah rabu , kang tak siap sape susah ?
aku jugak kan ?
so sat lagi nak pi siapkan la , insyaallah :)
semalam dia kata nak call tapi tak call call pun
ke telinga aku yang dah rosak sebenarnya ?
dia cakap lain aku dengar lain kot --'
erghhh ape ape je la
okay let me stop first
kbye



i did it !

assalamualaikum 
haha semang gila tajuk :D
excited akhirnya berjaya buat lk 
okay that was sooo lame-o nurin -.-
soo ??
yelah memandangkan aku susah nak imagine segala bagai lk tu kan 
so for the first time aku berjaya for sure la happy 
sape tak happy kan ?
okay till we meet 
bye <3

weirdo
Monday, 23 January 2012 | 0Superstar (s)!

hmm entah kenapa pelik sepeliknya.
okay ayat macam kaf lam ya nga 
so what ? my life -.-

aku pun tak tahu kenapa kau berubah 
maybe salah aku which aku sendiri tak sedar 
but come on lah let me know

tapi tapi ,
 aku rasa agak kecik hati 
naa sokay la aku faham 

maybe sekarang dah tak sama dengan dulu 
zaman dah berubah 
dunia dah maju 
okay tak ada kena mengena pun sebenarnya 
*sigh*

harini bosan gila 
maaf ya karangan saya terpaksa tinggalkan awak
idea sudah tidak ada lagi dalam kotak fikiran saya
mungkin saya akan menyambungnya pada malam hari

jappp
perasan tak macam dah start merepek ?
okay let me stop dulu before its getting worst 

p/s : orang bosan memang macam ni kan ? --'





awak :)
Saturday, 21 January 2012 | 0Superstar (s)!








okay this post nak cerita pasal UMI SYUHADA , my new friend :)
act tak de la baru sangat sama sama budak baru kat integomb tu 
mula mula dulu malu nak tegur dia sebab nampak dia macam sombong je haha 
tapi sebenarnya tak 
kitorang satu group orientation dulu 
tapi jarang bertegur sapa yelah malu malu lagi la tak kenal la katakan
tapi bila masuk kelas duduk pulak dekat dengan dia 
sebelah meja dia je pun :)
aku pun apa lagi tegur la dia 
bila da tegur baru tahu friendly jugak minah ni kan hee jangan marah k miey 
dorm pulak sebelah je  then mula lah rapat dengan dia 
dia baik , sifat keibuan yang sungguh terserlah . almaklumlah nama pun umi kan ? :D
dia lah tempat bercerita prob , pasal si 'dia' hee
selalu jugak mintak pendapat dia yelah orang berpengalaman kan  
aku pun tempat dia bercerita prob dia jugak
thanks umi syuhada. you're a good friend ever 
thanks for your advice yo're a good listener  



tapi,


2012 memang telah mengubah segalanya kan ?
dari rapat kita jadi tak rapat 
aku pun tak tahu apa yang silapnya seriously im lost 
mula mula kau kata kau jadi pindah aku try terima tu semua tapi bila sekolah start kau datang :D
aku happy tapi kau still ingat lagi kan macam mana petang tu ?
aku rsa awkward je aku pun tak tahu kenapa 
hari esoknya lagi lah lain gila kita masing masing duduk dah jauh gila 
susah nak borak macam last year 
tengok tengok lama lama benda jadi lagi worst 
sampai orang lain pun perasan aku tak tahu nak jawab apa

UMI SYUHADA ,

aku mintak maaf if kau ada terasa dengan aku
aku tahu tahun ni aku banyak dengan mus naddy
tu pun sebab aku duduk sebelah mus 
dormate aku naddy
susah la aku tak tahu nak buat macam mana 
aku harap kau faham k ?
aku nak sangat kita rapat macam last year
aku terasa kot kau tak de dah nak cerita cerita dengan aku 
tapi takpe la kan maybe kau dah tak selesa nak share dengan aku 
aku fahan tu  
lagi sekali aku mintak maaf k ?

lap chu friend 


''Don't walk behind me; I may not lead. Don't walk in front of me; I may not follow. Just walk beside me and be my friend.''




home sweet home

assalamualaikum

tanggal 20.01.2012 menandakan bermulanya chinese new year holiday ! yeahh ! kali ni cuti sampai 29 .01.2012 je sekejapnya nak lama lama kat rumah T.T okay enough nurin this year you will be sitting for SPM ! note that haihh jangan nak mengeluh sangat lah kan . sebulan je pun berkorban . demi masa hadapan , bangsa , dan negara , ada gaya ikrar kat sekolah tak ? takde ? okay senyap -.-

hmm about 19 hari kat asrama membosankan everything seems like different. from classmates , dormates , pakcik DM , makcik cleaner ,super duper lain ! first day i felt like i wanna scream and said that i wanna go home ! okay bukan homesick sebenarnya tapi entah la belum biasakan diri agaknya yelahh 2 bulan duduk rumah kan --' macam macam benda la yang berubah nya .

ANDD guess what this year aku dapat dorm DAMAI 2 :D sama dengan NADDY , NAD , BASYI , YAN :D masa kena undi tu aku intai2 sikit jahat tak ? okay tak -- bila nampak je damai 2 aku terus rasa nak lompat
haha ninot gelakkan je okay malu sebenarnya :P bia la mestilah seronok dapat dorm bawah . siapa je yang nak dorm tinggi tinggi tu boleh kurus panjat hari hari . last year dapat makmur pun separuh jalan da rase macam nak turun balik lepas tu naik balik lepas tu turun balik . eh jap macam apa je ayat -.-

then class still sama 5 JABIR AL-HAYYAN yang berubah position kitorang je la  aku duduk dengan mus this year depan sekali semang kot :D okay sorang kat kutub utara sorang kat kutub selatan . elok lah tu jauh gila. takpe la bia belajar sikit if tak dok mengusya je haha kantoi :P this year memang kena concentrate betul betul yelah last year banyak main kan tu banyak betul merah nye --' sokay still got time what :) aja aja fighting !



welcome back to school !
Monday, 2 January 2012 | 0Superstar (s)!


err hate to say this but i have to -.-
this will be my last post for this time 
wait till chinese new year for the next pb 
ouhhh mann 
sokay nurin this will be your final year 
enjoy it but dont forget to study 
insyallah i will try :)
pray for me 







2012 is coming
Thursday, 29 December 2011 | 0Superstar (s)!

assalamualaikum 
okay got less than 36 hours lagi nak masuk new year 2012 
mgggg seriously im not ready to be spm's candidate T.T
help mee dengan add math LK aku ntah ke mana 
macam mane ni nurin ?
wake up sedar lah dari mimppi mimpi kau 
kalau kau tak score spm ni ape kau nak jadi nanti ?
arghhh ! tensionnya . 




391185_10150932372680099_93794235098_21199821_734589895_n_large


lomo ~ addicted !
Sunday, 25 December 2011 | 0Superstar (s)!












sumpah lawa gila 
back to retro 




assalamualaikum :)

okay malam ni takde kerja nak tulis pasal ciri2 perempuan yang lelaki suka  
dapat dari sumber yang berkenaan  
enjoy
:)


1. Mencintai Allah dan Rasul
Melebihi cinta dan ketaatan kepada orang lain.Sabda Rasulullah s.a.w : “Tiga perkara sesiapa yang memilikinya akan mendapat kemanisan iman: menjadikan Allah dan Rasulnya lebih di cintai daripada kedua-duanya…” Riwayat al-Bukhari dan Muslim.
Mencintai Allah dan Rasul dengan mentaati segala suruhan dan larangan syarak.
Sabda Rasulullah s.a.w melalui hadis qudsi: “hamba-ku yang mendekatkan diri kepada-ku dengan melakukan amalan fardu lebih aku cintai. Sentiasalah hamba-ku berterusan menghampiriku dengan melakukan amalan sunat sehingga aku mengasihinya. Apabila aku mengasihinya, jadilah aku pendengarnya yang dia mendengar dengannya, penglihatan yang dia melihat dengannya, tangan yang dia memukul dengannya dan kaki yang dia berjalan dengannya, kalau dia meminta kepadaku, pasti aku akan memberinya dan kalau dia memohon perlindunganku, pasti aku akan melindunginya” Riwayat al-Bukhari.
Termasuk mencintai Rasulullah mengikut dan mencintai baginda dalam setiap perkara Firman Allah s.w.t :”Katakanlah (wahai Muhammad): jika benar kalian mencintai Allah, maka ikutlah aku,nescaya Allah akan mengasihi kalian, Dan (ingatlah), Allah maha pengampun; lagi maha mengasihani”:- surah Ali Imran:31
2. Mentaati Ibu Bapa
Sentiasa mentaati ibu bapa dalam perkara makruf menasihati ke arah kebaikan. Jangan menderhaka kepada keduanya.
Firman Allah s.w.t “Dan hendaklah berbuat baik kepada ibu bapa”- surah al-Israk:23 Sebelum bersuami ketaatan kepada ibu bapa adalah yang lebih utama selepas Allah dan Rasul.
3. Mentaati Suami Dalam Perkara Makruf
Setelah berkahwin ketaatan kepada ibu bapa berpindah kepada suami. Mentaati dalam perkara yang baik dan harus. Apabila suami menyuruh kepada maksiat tiada lagi ketaatan.
Sabda Rasulullah s.a.w: “Tidak ada ketaatan kepada makhluk dalam perkara maksiat kepada Allah”.
Rasululllah bersabda, “Jika diizinkan seorang manusia sujud kepada manusia,tentu aku akan suruh wanita-wanita sujud kepada suaminya”.-Riwayat al-Tirmizi hasan sahih.
Rumahtangga bahagia sebenarnya terletak pada isteri yang solehah. Ia taat kepada perintah Allah dan Rasul serta setia kepada suami yang soleh.
“Wanita yang solehah ialah yang taat kepada Allah lagi memelihara diri (tidak berlaku curang serta memelihara rahsia dan harta suaminya ) di belakang suaminya, oleh kerana Allah telah memelihara mereka…” (Surah An-Nisa’:34)
4. Menguruskan rumahtangga
Seorang isteri Muslimah disuruh oleh Allah agar sentiasa berada dirumah dan tidak boleh pergi kemana-mana sesuka hati tanpa izin suami. Duduk dirumah bukan bererti hanya berdiam diri sahja tetapi mengerjakan tugas sebagai isteri.
Hikmah daripada perintah Allah tersebut iaitu, supaya para isteri dapat menjaga dan mendidik anak secara lebih sempurna ketika suami mencari rezeki. Masa lapang ia perlu di isi dengan menambah pengetahuan tentang ugama sebagai bekalan untuk menghadapi ujian hidup pada masa hadapan dan membimbing keluarga ke arah kebaikan.
Sabda Rasulullah s.a.w “Menuntut ilmu wajib ke atas setiap muslim”. Riwayat Ibn Majah Sahih oleh al-Albani dalam Sunan Ibn Majah.
Bijaksana menguruskan hal rumahtangga mendahulukan amalan yang wajib daripada yang sunat. Amalan sunat dan tanggungjawap kepada suami dan keluarga perlu didahulukan kewajipan sebagai isteri daripada amalan sunat yang lain.Sabda Rasulullah s.a.w: “Tidak halal bagi wanita berpuasa sedangkan suaminya ada di sisi tanpa keizinannya”.- Fath al-Bari, Kitab al-Nikah.
5. Berhias untuk suami
Menghias diri merupakan kegemaran wanita. Namun kadangkala wanita yang tidak faham akan kewajipannya,ia berhias diri ketika akan keluar rumah. Tetapi ketika di rumah ia dalam keadaan tidak bersih. Padahal di dalam Islam menganjurkan supaya isteri berhias hanya untuk suami.
Sebuah riwayat menceritakan : “Rasulullah s.a.w ditanya tentang sebaik-baik wanita. Baginda menjawab:Yang menyukakan kamu apabila memandangnya. Apabila disuruh, dia patuh, menjaga rahsiamu dengan baik dan menjaga harta kamu”.- Riwayat Ahmad dan selainnya dihasankan oleh al-Albani.
Tujuan isteri berhias ketika di rumah ialah supaya suami terhibur. Jika suami pulang dari tempat kerja dalam keadaan letih dengan melihat isteri dalam keadaan berseri-seri serta pakaian yang bersih, maka ia menjadi penawar kepada suami. Sehingga keletihan dalam mencari rezeki tadi menjadi hilang, dan bertambahlah kasih sayangnya terhadap isteri.
Sabda Rasulullah SAW: “Dari Jabir ra. Ia berkata: Kami pernah pergi bersama-sama Rasulullah di dalam satu peperangan. Ketika kami sampai ke Madinah, kami ingin masuk ke rumah masing-masing. Maka Rasulullah SAW pun bersabda: Bersabarlah, iaitu masuklah pada waktu malam iaitu selepas Isyak, supaya isteri dapat bersikat rambutnya yang kusut dan supaya ia dapat berhias kerana telah lama telah ditinggalkan suaminya.” (HR:Muttafaqun Alaihi)
Berhias bukan sahaja bagi menyambut kepulangan suami dari tempat kerja tetapi juga ketika suami ada di rumah. Wanita Islam hanya boleh berhias untuk dirinya sendiri dan untuk suaminya. Berhias mestilah dilakukan secara besederhana , kerana tujuan berhias agar ia kelihatan bersih dan senang dilihat oleh suami.
6. Berpakaian menurut ajaran Islam
Isteri yang menutup auratnya merupakan isteri yang solehah, Allah SWT berfirman, ertinya: “Hai anak Adam, sesungguhnya Kami telah menurunkan kepadamu pakaian untuk menutupi auratmu dan pakaian indah sebagai perhiasan. Dan pakaian taqwa itulah yang paling baik. Yang demikian itu adalah sebahagian daripada tanda-tanda kekuasaan Allah, mudah-mudahan mereka selalu ingat.” (Surah Al-A’raar:26)
Wanita solehah perlu memastikan dirinya bersih , kemas dan cantik di rumah bersama suaminya. Apabila melangkah keluar rumah pakaian yang dipilih sentiasa memenuhi syarat syarak menutup aurat dengan sempurna. Dilarang memakai pakaian yang menampakkan susuk tubuh aurat wanita adalah seluruh tubuh kecuali muka dan kedua-dua tangan hingga ke pergelangan.
7. Menjaga batas pergaulan
Allah memerintahkan para wanita agar menundukkan pandangan ketika berhadapan dengan lelaki ajnabi. Jika terdapat sebarang urusan, dia menjaga batasan yang sepatutnya. Ia perlu bagi mengelakan fitnah.
8. Bersahabat dengan wanita solehah
Seseorang itu dinilai mengikut kawan-kawan yang rapat dengannya. Jika kawan-kawanya solehah, maka dia juga memiliki sifat yang sama.
Sabda Rasulullah s.a.w : “seseorang itu berada di atas agama kawannya. Oleh itu, perhatikanlah salah seorang kamu siapa kawannya”. -Riwayat Abu Daud dan al-Tirmizi dengan sanad yang Sahih.



xoxo :)


assalamualaikum :)

okay malam ni takde kerja nak tulis pasal ciri2 perempuan yang lelaki suka  
dapat dari sumber yang berkenaan  
enjoy
:)


1. Mencintai Allah dan Rasul
Melebihi cinta dan ketaatan kepada orang lain.Sabda Rasulullah s.a.w : “Tiga perkara sesiapa yang memilikinya akan mendapat kemanisan iman: menjadikan Allah dan Rasulnya lebih di cintai daripada kedua-duanya…” Riwayat al-Bukhari dan Muslim.
Mencintai Allah dan Rasul dengan mentaati segala suruhan dan larangan syarak.
Sabda Rasulullah s.a.w melalui hadis qudsi: “hamba-ku yang mendekatkan diri kepada-ku dengan melakukan amalan fardu lebih aku cintai. Sentiasalah hamba-ku berterusan menghampiriku dengan melakukan amalan sunat sehingga aku mengasihinya. Apabila aku mengasihinya, jadilah aku pendengarnya yang dia mendengar dengannya, penglihatan yang dia melihat dengannya, tangan yang dia memukul dengannya dan kaki yang dia berjalan dengannya, kalau dia meminta kepadaku, pasti aku akan memberinya dan kalau dia memohon perlindunganku, pasti aku akan melindunginya” Riwayat al-Bukhari.
Termasuk mencintai Rasulullah mengikut dan mencintai baginda dalam setiap perkara Firman Allah s.w.t :”Katakanlah (wahai Muhammad): jika benar kalian mencintai Allah, maka ikutlah aku,nescaya Allah akan mengasihi kalian, Dan (ingatlah), Allah maha pengampun; lagi maha mengasihani”:- surah Ali Imran:31
2. Mentaati Ibu Bapa
Sentiasa mentaati ibu bapa dalam perkara makruf menasihati ke arah kebaikan. Jangan menderhaka kepada keduanya.
Firman Allah s.w.t “Dan hendaklah berbuat baik kepada ibu bapa”- surah al-Israk:23 Sebelum bersuami ketaatan kepada ibu bapa adalah yang lebih utama selepas Allah dan Rasul.
3. Mentaati Suami Dalam Perkara Makruf
Setelah berkahwin ketaatan kepada ibu bapa berpindah kepada suami. Mentaati dalam perkara yang baik dan harus. Apabila suami menyuruh kepada maksiat tiada lagi ketaatan.
Sabda Rasulullah s.a.w: “Tidak ada ketaatan kepada makhluk dalam perkara maksiat kepada Allah”.
Rasululllah bersabda, “Jika diizinkan seorang manusia sujud kepada manusia,tentu aku akan suruh wanita-wanita sujud kepada suaminya”.-Riwayat al-Tirmizi hasan sahih.
Rumahtangga bahagia sebenarnya terletak pada isteri yang solehah. Ia taat kepada perintah Allah dan Rasul serta setia kepada suami yang soleh.
“Wanita yang solehah ialah yang taat kepada Allah lagi memelihara diri (tidak berlaku curang serta memelihara rahsia dan harta suaminya ) di belakang suaminya, oleh kerana Allah telah memelihara mereka…” (Surah An-Nisa’:34)
4. Menguruskan rumahtangga
Seorang isteri Muslimah disuruh oleh Allah agar sentiasa berada dirumah dan tidak boleh pergi kemana-mana sesuka hati tanpa izin suami. Duduk dirumah bukan bererti hanya berdiam diri sahja tetapi mengerjakan tugas sebagai isteri.
Hikmah daripada perintah Allah tersebut iaitu, supaya para isteri dapat menjaga dan mendidik anak secara lebih sempurna ketika suami mencari rezeki. Masa lapang ia perlu di isi dengan menambah pengetahuan tentang ugama sebagai bekalan untuk menghadapi ujian hidup pada masa hadapan dan membimbing keluarga ke arah kebaikan.
Sabda Rasulullah s.a.w “Menuntut ilmu wajib ke atas setiap muslim”. Riwayat Ibn Majah Sahih oleh al-Albani dalam Sunan Ibn Majah.
Bijaksana menguruskan hal rumahtangga mendahulukan amalan yang wajib daripada yang sunat. Amalan sunat dan tanggungjawap kepada suami dan keluarga perlu didahulukan kewajipan sebagai isteri daripada amalan sunat yang lain.Sabda Rasulullah s.a.w: “Tidak halal bagi wanita berpuasa sedangkan suaminya ada di sisi tanpa keizinannya”.- Fath al-Bari, Kitab al-Nikah.
5. Berhias untuk suami
Menghias diri merupakan kegemaran wanita. Namun kadangkala wanita yang tidak faham akan kewajipannya,ia berhias diri ketika akan keluar rumah. Tetapi ketika di rumah ia dalam keadaan tidak bersih. Padahal di dalam Islam menganjurkan supaya isteri berhias hanya untuk suami.
Sebuah riwayat menceritakan : “Rasulullah s.a.w ditanya tentang sebaik-baik wanita. Baginda menjawab:Yang menyukakan kamu apabila memandangnya. Apabila disuruh, dia patuh, menjaga rahsiamu dengan baik dan menjaga harta kamu”.- Riwayat Ahmad dan selainnya dihasankan oleh al-Albani.
Tujuan isteri berhias ketika di rumah ialah supaya suami terhibur. Jika suami pulang dari tempat kerja dalam keadaan letih dengan melihat isteri dalam keadaan berseri-seri serta pakaian yang bersih, maka ia menjadi penawar kepada suami. Sehingga keletihan dalam mencari rezeki tadi menjadi hilang, dan bertambahlah kasih sayangnya terhadap isteri.
Sabda Rasulullah SAW: “Dari Jabir ra. Ia berkata: Kami pernah pergi bersama-sama Rasulullah di dalam satu peperangan. Ketika kami sampai ke Madinah, kami ingin masuk ke rumah masing-masing. Maka Rasulullah SAW pun bersabda: Bersabarlah, iaitu masuklah pada waktu malam iaitu selepas Isyak, supaya isteri dapat bersikat rambutnya yang kusut dan supaya ia dapat berhias kerana telah lama telah ditinggalkan suaminya.” (HR:Muttafaqun Alaihi)
Berhias bukan sahaja bagi menyambut kepulangan suami dari tempat kerja tetapi juga ketika suami ada di rumah. Wanita Islam hanya boleh berhias untuk dirinya sendiri dan untuk suaminya. Berhias mestilah dilakukan secara besederhana , kerana tujuan berhias agar ia kelihatan bersih dan senang dilihat oleh suami.
6. Berpakaian menurut ajaran Islam
Isteri yang menutup auratnya merupakan isteri yang solehah, Allah SWT berfirman, ertinya: “Hai anak Adam, sesungguhnya Kami telah menurunkan kepadamu pakaian untuk menutupi auratmu dan pakaian indah sebagai perhiasan. Dan pakaian taqwa itulah yang paling baik. Yang demikian itu adalah sebahagian daripada tanda-tanda kekuasaan Allah, mudah-mudahan mereka selalu ingat.” (Surah Al-A’raar:26)
Wanita solehah perlu memastikan dirinya bersih , kemas dan cantik di rumah bersama suaminya. Apabila melangkah keluar rumah pakaian yang dipilih sentiasa memenuhi syarat syarak menutup aurat dengan sempurna. Dilarang memakai pakaian yang menampakkan susuk tubuh aurat wanita adalah seluruh tubuh kecuali muka dan kedua-dua tangan hingga ke pergelangan.
7. Menjaga batas pergaulan
Allah memerintahkan para wanita agar menundukkan pandangan ketika berhadapan dengan lelaki ajnabi. Jika terdapat sebarang urusan, dia menjaga batasan yang sepatutnya. Ia perlu bagi mengelakan fitnah.
8. Bersahabat dengan wanita solehah
Seseorang itu dinilai mengikut kawan-kawan yang rapat dengannya. Jika kawan-kawanya solehah, maka dia juga memiliki sifat yang sama.
Sabda Rasulullah s.a.w : “seseorang itu berada di atas agama kawannya. Oleh itu, perhatikanlah salah seorang kamu siapa kawannya”. -Riwayat Abu Daud dan al-Tirmizi dengan sanad yang Sahih.



xoxo :)

memories :)
Thursday, 15 December 2011 | 0Superstar (s)!

assalamualaikum 
hehh berhabuk dah belog ni lama tak update 
kesian belog saye 
sihat ke tidak ni ? heee
hmm sudden terjumpe balik picture dolu dolu dgn cousin 
see yaaa :)


me . kak durra . diana .

me . syiera . diana .



nak jump tapi tak sempat snap . malu je :D

ecah . ina . 

jiha . kak durra . diana .


ecah .

us :)

crop :)

them .



ina .

again ina . ecah .

buruk ? :P

diana .

me . diana . 




 so thats what happen when we all meet :)
family always #1 <3

















Older Post
The Disclaimer


Assalamualaikum semua ! Meowwwww
Terima Kasih sebab lawat blog saya


Diary About Loves Site


Let's Talk!


Your Code !


Song

The Credits!


Basecode by : Fatin and Haizi
Own this blog : Nurin Adlina

Best View at GOOGLE CHROME!